Published On: 12 maig 2025
  • Aquesta investigació, amb la participació de l’IDAEA, identifica la toxina botulínica com a causant del síndrome paraplègic, que des de fa anys està minvant les poblacions de gavina

  • Retirar els cadàvers i controlar la qualitat de l’aigua són claus per frenar la malaltia i evitar danys en la biodiversitat

Una gavina a la platja en la Costa Brava. | CSIC Catalunya

Un equip científic internacional, amb la participació de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), ha identificat el botulisme com la causa més probable del síndrome paraplègic, una malaltia que provoca paràlisi severa en aus aquàtiques, especialment en gavines.

El treball, publicat en dos articles a la revista Toxins, s’ha dut a terme en col·laboració amb el centre de recuperació de fauna RIAS (Wildlife Rehabilitation and Research Center of Ria Formosa), l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), l’Institut de Recerca en Recursos Cinegètics (IREC), el Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science (Cefas) i l’Institut Pasteur de la Universitat de París.

Durant la investigació es van analitzar 571 mostres procedents de 377 aus, tant sanes com amb símptomes de paràlisi, preses a la costa sud de Portugal. Els resultats mostren que el 100% de les 22 aus malaltes analitzades van donar positiu en neurotoxina botulínica, mentre que cap de les aus asimptomàtiques presentava aquesta toxina.

El síndrome paraplègic es manifesta amb símptomes com la paràlisi flàccida de les extremitats, dificultat respiratòria i diarrea, impedint que les aus puguin alimentar-se, nedar o escapar dels depredadors. El centre RIAS atén cada any centenars d’aus amb aquest quadre clínic, aconseguint recuperar-ne més de la meitat, tot i que fins ara es desconeixia el seu origen.

“El botulisme aviari és una intoxicació provocada per la toxina produïda per la bactèria Clostridium botulinum, que prolifera en ambients aquàtics amb altes temperatures i un excés de matèria orgànica”, explica Rafael Mateo, investigador de l’IDAEA-CSIC.

Gavina afectada pel síndrome paraplègic. | María Victoria Mena Casero

Les aus solen infectar-se en consumir larves de mosca que es desenvolupen en cadàvers en descomposició contaminats per la bactèria, tot i que en el cas concret de les gavines no està clar si és per l’aigua o pel menjar. “Per aquest motiu, la retirada ràpida dels cadàvers és una bona manera de tallar el cicle. En cas de no fer-ho, es produeixen brots que maten milers d’aus”, assenyala l’autor.

A més, l’estudi va detectar en diverses mostres la presència d’altres toxines ambientals, com les toxines paralitzants de marisc i les microcistines (produïdes per microalgues). Tot i que els nivells detectats no serien suficients per si sols per causar una paràlisi severa, els investigadors apunten que podrien contribuir al debilitament general de les aus i agreujar els efectes del botulisme.

També es van identificar dos casos positius de grip aviària en aus aparentment sanes, cosa que ressalta la necessitat de tenir en compte múltiples causes possibles en els casos de mortalitat de l’avifauna salvatge.

“La detecció primerenca de brots de botulisme i l’adopció de mesures ràpides, com la retirada de cadàvers o el control de la qualitat de l’aigua, són fonamentals per prevenir episodis de mortalitat massiva i protegir la biodiversitat”, assenyala María Victoria Mena, Directora clínica i investigadora del centre de recuperació de fauna RIAS.

“Aquest estudi és un clar exemple del valor de la recerca multidisciplinària i de la col·laboració entre institucions científiques i centres de recuperació, que permet identificar i abordar problemes ambientals complexos utilitzant les aus com a espècies sentinella”, conclou la científica.

Descarga la nota de prensa (castellà)

 

Mena Casero, M.V., Turner, A.D., Ben-Gigirey, B., Alexander, R.P., Dean, K.J., Hatfield, R.G., Maskrey, B.H., Mazuet, C., Karamendin, K., Mateo, R. 2025. Identifying Causative Agents of a Paretic Syndrome in Waterbirds in Southern Portugal. Toxins, 17 (2). DOI: 10.3390/toxins17020062

Soliño, L., Turner, A.D., Ben-Gigirey, B., Alexander, R.P., Dean, k.J., Hatfield, R.G., Maskrey, B.H., Mena Casero, M.V. 2025. Investigation into Paralytic Shellfish Toxins and Microcystins in Seabirds from Portugal. Toxins, 17 (3), 135. DOI: 10.3390/toxins17030135

Més notícies